Паисий Хилендарски (1722–1773)

Паисий Хилендарски (1722–1773)

Често наричан още Отец Паисий, e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“ - Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на българското възраждане. Още»

Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“

Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“

Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“ е едно от най-старите училища в град Казанлък. В началото е килийно училище към махленската църква „Св.Троица“ – построена 1834г. Още»

 

Училищния живот

22 април – Ден на земята

За пореден път в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ отбелязахме Денят на земята с различни изяви.

Учениците от 2в клас представиха пред първокласниците презентация, посветена на Деня на Земята.
Беше направено табло, на което всички присъстващи имаха възможност да споделят как  биха помогнали на нашата природа да е по-чиста.
Накрая ученици от 2а, 2б и 2в клас дефилираха с костюми от отпадъчни материали.
С това Модно еко ревю те показаха как от неща, които вече не са ни необходими, можем да си изработим костюм за детско тържество или маскин бал.
Учениците от 5 б клас изготвиха презентация на тема „За чиста вода и чиста планета“, която беше представена пред учениците от 4, 5, 6 и 7 клас.
57738866_335853350404476_8574323833283018752_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

57761937_450321289054888_7642007297996095488_n

57936067_325568441490027_7515704314254327808_n

58444397_424624634997083_4211530259125764096_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

57503633_425744614904298_620632072876195840_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

57540147_319731535357142_6825701407081889792_n

Пролетен празник „С дъх на пролет“

На 22.03.2019 г. в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ се проведе традиционното пролетно тържество и конкурс за избор на Царица Пролет.

11

 

Публиката с нетърпение очаква започването на Празника.

 

 

 

 

 

 

 

DSCN6779[1] DSCN6784[1]

 

 

 

Журито на конкурса за избор на Царица Пролет  в състав – Катерина Маринова, Веселин Шишков и Мирослав Чочев.

 

 

 

 

Представяне на претендентките за Царица Пролет.

DSCN6795[1]

Зумба испански танц1

Елица

 

 

 

 

 

 

 

 

В очакване на резултатите от конкурса.

наградени1

 

 

 

 

 

 

 

 

„Зумба танц“ – представен от група за занимания по интереси с ръководител Бонка Палова.

 

 

 

 

 

 

„Руски романс“ – танц с ръководител Бонка Палова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Изпълнение на класическа музика от Елица Тодорова от 4 а клас.

 

 

 

 

 

 

 

Всички участнички в конкурса получиха грамоти с имена на цветя.

 

 

кейти1

 

 

 

 

Мис Очарование – Кейти Ахмед Муслу от 5 а клас.

 

 

Тържеството завърши с обявяване на избора на Царица Пролет 2019 – Радка Калайджиева от 6 б клас и Мини Царица Пролет – Жулияна Жечкова от 3 б клас.

Ден на розовата фланелка

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

 

Да  почитаме делото на Апостола на 18 февруари!

„ТИ НИ ТРЯБВАШ И ДНЕС, АПОСТОЛЕ!“

Единствени в града учениците от ОУ „ Свети Паисий Хилендарски“ на 18.02. 2019 г. почетоха паметта на Васил Левски по случай 146 – тата годишнина от обесването му. Подготовката започна още на 15 февруари с организиране във фоайето на І-я етаж на кът за Апостола. Снимков материал разказва за неговия живот, за революционната  дейност, за залавянето му  в Къкринското ханче, както и  мисли от писмата, превърнали се в завети за идните поколения.

 В  слънчевия  ден на 18 февруари  учениците изразиха своята почит пред портрета на В. Левски, край който горяха запалени свещи в негова памет.

Поклонение

рецитал

Поклонението започна  под надслов „Ти ни трябваш и днес Апостоле!“, изразено в словото на заместник директор на училището – Н. Георгиева. Тържествен момент бе представянето  преписа на Тефтерчето на Васил Левски, извършено  за първи път  от учениците от ІV клас с ръководител Деница Дохчева. В преписа се включиха 17 ученици, които  научиха интересни факти от живота на революционера – наред със  сметките при изразходването на всяка народна пара,  те прочетоха за записаните лекове, стихотворението към неговата майка, градовете, през които е преминавал.

Ученици преписватТефтерчето (1)

Препис на ТефтерчетоТефтерчето (1)

Последва кратък рецитал  – „Левски – име знаме, име – титла, знаменосец на свободата!“ , изпълнен  от Школата по художествено слово с учениците V и VІ клас под ръководството на  г- н Николай Господинов.

В знак на преклонение към великото дело на Апостола след едноминутно мълчание учениците от всеки клас на начален и прогимназиален етап поднесоха цветя пред неговия лик.

 С този тържествен ритуал, проведен на двора, показахме на казанлъчени, че е време да поправим неволната грешка и да отдадем заслуженото на Апостола в деня на неговата Голгота.

На 19 Февруари, денят в който целокупна България отдава своята синовна почит към безсмъртното дело на великия революционер проведохме „ Лъвский скок“ с ученици от ІІІ и ІV клас , а с учениците от прогимназиален етап – щафета .

Лъвски скок- Антонио (1)

ЛС-Ивайла (1)

На отличилите се  Антонио Боянов от ІІІ б клас скочил 3.10 м. / при момчетата/,  Ивайла Иванова/ при момичетата/ – ІV б клас – 2.10 м. тържествено бяха връчени ГРАМОТИ.

Победителите при  щафета – учениците от отбора на  Б паралелките –  от V –  VІІ клас също получиха ГРАМОТИ за І-вото място.   

????????????????

Представителна група ученици взе участие в Общинското поклонение, започнало от църквата „Света Троица“. След полагане на цветя  на барелефа на Апостола– мястото, където е отсядал няколко пъти в хана на баба Гана, барабанният състав на училището поведе многолюдното  шествието към паметника на В. Левски в едноименния квартал.

С това приключиха честванията, посветени на 146 годишнината от гибелта на Апостола.

 Изготвил : Н. Георгиева

„Коледна Магия“

  “ Коледна магия“ представена от учениците от ІІІб и ІV а клас с ръководители Бонка Палова и Катерина Маринова  на Коледното общинско шествие на 10.12.2018 г.
коледна магия111коледна магия 22

 

 

 

 

 

 

коледна магия33

 

 

Коледна украса

зимни макети11зимни макети22

 

 

 

 

 

 

 

зимни макети33

       Поздравления за  прекрасните зимни макета изработени от учениците на ЦДО с ръководител Деница Дохчева – „Бяла Зимна приказка на село“ и „Зимна приказка сред пингвините“

160 години отпразнува Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“

  Ритуал –  тържествено поклонение  „Поклон, Вам БУДИТЕЛИ!“ събра множество гости и представители на почти всички учебни заведения  в двора на ОУ „Св. П. Хилендарски“ . В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември  поклонението се превърна в общоградско тържество , на което присъстваха знамени  групи, директори на училища и детски градини, учители пенсионери, ученици и много родители.      

караул

 

знамена1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

знамена

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Сред официалните гости бяха кмета на община Казанлък- г-жа Г. Стоянова , Негово Високопреосвещенство старозагорски митрополит Киприан заедно с казанлъшки духовници,  Иванкка Иванова – секретар на община Казанлък, проф.д-р Цонка Каснакова- преподавател от Тракийския университет- Ст. Загора , които поднесоха своите поздравления.

            Ритуалът започна с възпоменателен молебен  отслужен  от Н.ВПр. митрополит Киприан в съзвучие с  казанлъшкото духовенство и  освещаването на препис от „История  Славенобългарская“, преписана от ученици и учители от училището. Преписът е украсен с орнаменти и миниатюри от българските ръкописни книги от XV – XVIII век и оригинални заглавки в началото на всеки текст.

служба

 

 

 

 

 

 

благословия

      Директорът г-жа Цв. Симеонова поздрави всички ученици, учители и гости  и благодари на десетките народни будители с думите  „Благодарни сме за идеите, за вярата, за надеждите, за искрите светлина, без които днешния ден нямаше да бъде такъв“.  Гордо заяви  „Ние сме Паисиевци! защото „В училището е вплетен животът на хиляди, обединени от позитивния стремеж към образование чийто плам ще запазим“ .

цветкова приветствие

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Проф. д-р  Каснакова произнесе прочувствено  обстойни   слова за  делото на Паисий Хилендарски и ролята на История Славянобългарска за съхраняване на българската нация и осъзнаване на българите , „че за да си свободен, трябва да знаеш“.каснакова

    Рецитал „Поклон, Вам Будители!“в изпълнение на  ученици от 7 а и 7б клас с ръководител г-жа Ценка Коева прикова вниманието на всички присъстващи.

рецитал

портрети

            По случай празника с най-високото училищно отличие – Почетен плакет „Свети Паисий“ бяха наградени Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан. Той бе поздравен и от своите първи учители – Мария Димитрова и Димитър Димитров, посрещнали малкия Огнян Добринов на училищния  праг като първокласник преди години. Митрополит Киприан им благодари, че „участват с труд и сърце в пълнокръвния днешен делник“. Почетен плакет получи и заместник-директорът на училището Николина Георгиева за всеотдайната си работа и приноса й за преписа на „История Славянобългарска“. 

plaket

    Поклон и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Паисий  отдадоха Директорите на училището  Цветолина Симеонова и Васка Антова, както и  всички присъстващи гости  засвидетелстваха своята  почит пред делото и паметта на Паисий.

А и Ц

поднасяне на цветя

Тържеството завърши с  народни танци изпълнени от танцовият състав с ръководител Цветан Цочев.

танцтанци

 

 

Изложба „Великденчета 2017 г.“

DSC_2177

DSC_2155