Паисий Хилендарски (1722–1773)

Паисий Хилендарски (1722–1773)

Често наричан още Отец Паисий, e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“ - Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на българското възраждане. Още»

Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“

Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“

Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“ е едно от най-старите училища в град Казанлък. В началото е килийно училище към махленската църква „Св.Троица“ – построена 1834г. Още»

 

Училищния живот

„Коледна Магия“

  “ Коледна магия“ представена от учениците от ІІІб и ІV а клас с ръководители Бонка Палова и Катерина Маринова  на Коледното общинско шествие на 10.12.2018 г.
коледна магия111коледна магия 22

 

 

 

 

 

 

коледна магия33

 

 

Коледна украса

зимни макети11зимни макети22

 

 

 

 

 

 

 

зимни макети33

       Поздравления за  прекрасните зимни макета изработени от учениците на ЦДО с ръководител Деница Дохчева – „Бяла Зимна приказка на село“ и „Зимна приказка сред пингвините“

160 години отпразнува Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“

  Ритуал –  тържествено поклонение  „Поклон, Вам БУДИТЕЛИ!“ събра множество гости и представители на почти всички учебни заведения  в двора на ОУ „Св. П. Хилендарски“ . В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември  поклонението се превърна в общоградско тържество , на което присъстваха знамени  групи, директори на училища и детски градини, учители пенсионери, ученици и много родители.      

караул

 

знамена1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

знамена

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Сред официалните гости бяха кмета на община Казанлък- г-жа Г. Стоянова , Негово Високопреосвещенство старозагорски митрополит Киприан заедно с казанлъшки духовници,  Иванкка Иванова – секретар на община Казанлък, проф.д-р Цонка Каснакова- преподавател от Тракийския университет- Ст. Загора , които поднесоха своите поздравления.

            Ритуалът започна с възпоменателен молебен  отслужен  от Н.ВПр. митрополит Киприан в съзвучие с  казанлъшкото духовенство и  освещаването на препис от „История  Славенобългарская“, преписана от ученици и учители от училището. Преписът е украсен с орнаменти и миниатюри от българските ръкописни книги от XV – XVIII век и оригинални заглавки в началото на всеки текст.

служба

 

 

 

 

 

 

благословия

      Директорът г-жа Цв. Симеонова поздрави всички ученици, учители и гости  и благодари на десетките народни будители с думите  „Благодарни сме за идеите, за вярата, за надеждите, за искрите светлина, без които днешния ден нямаше да бъде такъв“.  Гордо заяви  „Ние сме Паисиевци! защото „В училището е вплетен животът на хиляди, обединени от позитивния стремеж към образование чийто плам ще запазим“ .

цветкова приветствие

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Проф. д-р  Каснакова произнесе прочувствено  обстойни   слова за  делото на Паисий Хилендарски и ролята на История Славянобългарска за съхраняване на българската нация и осъзнаване на българите , „че за да си свободен, трябва да знаеш“.каснакова

    Рецитал „Поклон, Вам Будители!“в изпълнение на  ученици от 7 а и 7б клас с ръководител г-жа Ценка Коева прикова вниманието на всички присъстващи.

рецитал

портрети

            По случай празника с най-високото училищно отличие – Почетен плакет „Свети Паисий“ бяха наградени Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан. Той бе поздравен и от своите първи учители – Мария Димитрова и Димитър Димитров, посрещнали малкия Огнян Добринов на училищния  праг като първокласник преди години. Митрополит Киприан им благодари, че „участват с труд и сърце в пълнокръвния днешен делник“. Почетен плакет получи и заместник-директорът на училището Николина Георгиева за всеотдайната си работа и приноса й за преписа на „История Славянобългарска“. 

plaket

    Поклон и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Паисий  отдадоха Директорите на училището  Цветолина Симеонова и Васка Антова, както и  всички присъстващи гости  засвидетелстваха своята  почит пред делото и паметта на Паисий.

А и Ц

поднасяне на цветя

Тържеството завърши с  народни танци изпълнени от танцовият състав с ръководител Цветан Цочев.

танцтанци

 

 

Изложба „Великденчета 2017 г.“

DSC_2177

DSC_2155