Седмица на детската книга 2016

DSCF3970

Седмици на детската книга и изкуствата за деца
в
ОУ”Свети Паисий Хилендарски”
18 – 28 април 2016 година

За книгите, за приказките, за магията на словото и … още …

Отдавна, много отдавна живяла някъде една приказка, която се разказвала по целия свят.

 В действителност, това не била една приказка, а много приказки и те се разпространили из целия свят .
Това били приказки за непослушни момиченца и глупави вълци, кристални пантофки и безумно влюбени принцове, умни котки и малки оловни войници, а така също и дружелюбни великани и шоколадови фабрики.
Те изпълнили света с думи, знания  и герои с нестандартни характери.
 Те накарали света да се смее, удивлява, да получава  щастие и радост.
 Те напълнили света с мисъл.
 И до сега тези приказки продължават да се разказват, повтаряйки ни 100 и не знам колко пъти, че : Отдавна, много отдавна живяла някъде една приказка, която се разказвала по целия свят.
            Когато ние четем, разказваме или слушаме приказки, ние тренираме нашето въображение, така както е необходима тренировката за да поддържаме нашата физическа форма.
            Някога, когато ние даже няма да мислим за това, една от тези приказки ще се върне в нашия живот, предлагайки ни нестандартно решение на тези трудности, които ние ще срещнем в своя житейски път.
            Когато ние четем, разказваме или слушаме приказки, ние продължаваме древния ритуал, който е играел фундаментална роля в създаването и сплотяването на обществото, основа за развитието на човешката цивилизация.
            Културата на изминалите поколения събират в кръг тези истории, за да ни съобщят, че ние винаги сме били едно цяло –българи,  японци, германци и мексиканци, тези, които са живеели в 17 век и тези, които живеят сега в 21 век,  и четат приказки в интернет – баби и дядовци, родители и деца.
            Приказките свързват всички човешки същества, защото не гледайки на огромните различия между нас, ние всички дълбоко в душите си се явяваме техни главни герои.
            За разлика от живите организми, които се раждат, размножават и умират плодовитостта на приказките е неизчерпаема, и поради това тя никога няма да умре.
            Особено тези от тях, които са възникнали в древните народни традиции и обичаи, леко са се приспособили към контекста и обстоятелствата, в които те се разказват и преписват.
            Това са тези приказки, които ни правят свои съавтори, когато ние ги разказваме или слушаме.
            И някога имало една страна пълна с митове, истории и легенди,които се предавали в течение на столетия от уста на уста,запознавайки ни с нейното възникване, нейната история, правят своето културно богатство, пробуждайки любопитството и усмивките  у хората.
            Това била страната, в която малка част от нейните жители имали достъп до книгите.
            Но вече ситуацията започнала да се променя.
            Днес приказките достигат до най-отдалечените места на моята страна и всички страни в света.           
           И в интерес на читателите те изпълняват своята вечна роля в съзиданието на обществото, семейството и личността, която не би могла сама да намери своето щастие.

План с мероприятия, посветени на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца

18.04.2016г. – понеделник – в ЧК – І – ІV клас – Отбелязване на 23 април – Международен ден на книгата. Инициативи по класове.
19.04.2016г. – вторник – от 11.00 до 17.30 часа – Гостуване на щанд с детски книги във фоайето на училището, с възможност за закупуване на детски книжки от учениците. Организатор-МО на възпитателите.

Седмиците:
18.04 – 22.04.2016г.
25.04 – 28.04.2016г.

Конкурс за детска рисунка „Илюстрация по моята любима книжка, приказка, разказ, стихотворение”. – учениците от ІІІа , ІІІб и Vклас. Организиране на изложба с рисунките, както и изработване на поздравително писмо до Георги Матанов – литературен творец от региона, с чийто разкази учениците са се запознали предварително и са изработили илюстрации по тях.
Маратон на четенето по класове / организира се от класните ръководители,чрез четене на приказки, любими произведения, , произведения с определена тематика”За словото”, „За буквите”,”Моята България”, „Отечество любезно” и др. / Писане на съчинение по приказките – 3а,б кл./

Състезание „Кривописаници-правописаници – 2а,2б,3а,3б класове.
Организиране на състезание „Най-добър четец“ в 5 клас – отг.Ц. Коева

Вашият коментар